2014. május 13., kedd

Elektronikus kütyük hatása gyermekkorban

   Az elmúlt tíz évben számos olyan tanulmány látott napvilágot, mely a televíziózás gyermekekre gyakorolt hatásával foglalkozott. A legkülönbözőbb gyermekkori zavarok kialakulásában - például a gyengébb olvasási teljesítmény, a rosszabb problémamegoldó képesség, vagy a falánkság és a rossz testi kondíció esetében - játszik szerepet a kutatók szerint a TV előtt eltöltött idő. - forrás

   Egyre több cikk szól ezeknek az elektronikai kütyüknek a jó és rossz oldaláról. Engem egyik cikk sem tud teljesen meggyőzni a teljes igazáról. Másrészről látom, nap mint nap, hogy van benne igazság. 

Természetközelség

Olvasni, hogy a mai gyerekeknek egyre kevesebb a kapcsolatuk a természettel. Ezen először elgondolkodtam, hogy talán ne általánosítsunk, de tény, hogy még a falusi gyermekek is kevesebbet vannak a szabadban. Itt közrejátszik a közbiztonság is, nem csak a műszaki cikkek. Már én sem engedném olyan hamar egyedül az utcára kisfiamat, mint mondjuk engem. Én 5 évesen egyedül mentem az utca végén lévő parányi játszótérre biciklivel, ma az én 5 éves fiamat nem engedném, nem engedem. Talán egy kis túlféltés is közrejátszik, de a lényegen nem változtat.

Egy átlagos kisgyerek többet tudna mesélni a transformersről, mint az erdőben élő állatokról. Ez probléma? Igen. Ezáltal megnőtt az ingerküszöb, egy állatkerti séta már unalmas lehet egy nagyobb gyermeknek, hiszen a you tube is izgalmasabb állatos videókat tartalmaz.

Azt se feledjük, hogy az iskolás gyerekeknek már nincs is annyi idejük, energiájuk egy kirándulásra, hiszen egész nap az iskolapadban ülnek, otthonra még van lecke, persze a hétvégére is. Maximum egy kis foci, vagy kicsi játszóterezés még alsós korban és irány haza. Mese nézés szünet gyanánt, és nyomás tanulni. 
 
A mozgás hiánya vezethet az elhízáshoz, depresszióhoz. A természethez való közelség növelheti az önbizalmat és csökkenti az agressziót.
 
"A természet tehát egyben egy eszköz ahhoz is, hogy a gyerekek saját magukat is jobban megismerhessék. Amikor ugyanis fára mászik, azt is megtanulja, hogyan vállalhat felelősséget saját magáért, és hogyan mérje fel rá leselkedő veszélyeket. Ha leesik, jó leckét kap kockázatból és jutalomból.
A természet ezernyi csodája a játszótéren nem fedezhető fel."- forrás

Beszippant a civilizáció

Már elvárás egy kisgyermektől is, hogy ismerje a számítógépet, az óvodákban, iskolákban e-mail illetve közösségi portálos kapcsolatot kell tartani, itt üzennek a pedagógusok a szülőknek. Mi is itt ülünk a gép előtt és pötyögünk, olvasunk, mozizunk. A telefon minden nap cseng. Mi megtehetjük? Helyes példát mutatunk? 
Ha elkerülhetetlen, hogy mi így tegyünk, járjunk jó példával. Ne egész nap üljünk a gép előtt, hanem határozzunk meg egy időlimitet. Ezt gyermekünknél is így tegyük. A tiltás nem megoldás, hiszen amit tiltanak az az édesebb, érdekesebb.
Ha televíziót nézünk, azt együtt tegyük. Lássuk, érti e gyermekünk a látottakat. Azért ezt ne az esti órákra tegyük, mert befolyásolhatja az alvást. Nem tudunk olyan nyugodtan aludni, az agyunk nem tud kikapcsolni. A későn alvás azt eredményezi, hogy hamarabb kel a gyerek. Nem azért mert kipihent, hanem mert a szervezete nem tud már pihenni. 
Legyenek napok, amikor nem is kapcsolunk be semmit. Menjünk a szabadba. Ne csak a játszótérig. Menjünk erdőkbe, mezőkre. Ha tehetjük vidékre is látogassunk el. Az állatkert szép hely, jó hely, de nem azt mutatja meg, hogy egy állat a természetes közegében el, hanem hogy az ember börtönbe zárja az állatokat és kifutóra engedi őket.

A vidéki gyerekek is többet ülnek otthon. Vidéki rokonok jöttek hozzánk ide Budapestre és invitáltuk őket sétálni. Mi itt élünk a 3. kerületben. Vannak füves, fás utcák, közel a Duna-part, sok a játszótér...
Nem helyettesíti a tanyát és erdőt, de nem is a betondzsungelben élünk. Ezt nem hitték el nekünk. Elmentünk sétálni és megdöbbenve nézték, hogy egész szép hely és kiderül, hogy mi többet vagyunk lent, mint ők.

Nem szabad elítélni a városi embert ("Te pösti gyerek lettél"), hiszen valószínűleg nincs más választása, másrészről, aki szeretne az talál módot arra, hogy kimenjen a szabadba. Aki szeretné, az meg is mutatja gyermekének, hogy a zöldség nem a boltban terem, hogy a méhecske a virágon mit csinál, kikerülik a lassú csiga-bigát és bottal piszkáljuk a bodobácsot is. 

A TV nézés nem feltétlen rossz. A számítógép használata hasznos is lehet. A telefonon nem baj, ha a segélyvonalat fel tudja hívni. A fényképezés szeretete már gyermekkorban látható, ami szintén nem rossz dolog.
Ez olyan, mint a táplálkozás: Mindent csak mértékletességgel lehet!

Figyeljünk oda gyermekeinkre, egymásra, magunkra. Ne tiltsunk, hanem mutassunk példát!
Ne feledjük, hogy az internet amilyen hasznos, olyan veszélyes is lehet. Tanítsuk meg gyermekeinknek, hogy használhatják biztonsággal. Ne felejtsünk sétálni és az esti mesét se hagyjuk ki!

Sőt, ha tehetjük, a lakáshoz közel, vagy a kertben ültessünk növényeket a gyermekünkkel. A konyhai növények nagyon alkalmasak erre. Élvezni fogjuk az együtt töltött időt és még hasznos is. Játék és tanulás :)
(ezt a klassz honlapot találtam a napokban: Emberpalánta)

Minden rosszban van valami jó, ahogy szokták mondani. Csak meg kell találni!!!

Csodás hétköznapokat!


 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése