2014. szeptember 4., csütörtök

A napi rutin




Ezt a témát azért most járom körül, mert a nyár folyamán kicsit szétcsúsztunk, és ez meglátszott a fiamon is és rajtam is. Mivel az ovi is elkezdődött, így még fontosabb a napi rutin.

Napirend fontossága
A gyerekek – meg mi is – akkor a legkiegyensúlyozottabbak, ha nem éri őket váratlan esemény, ha minden kiszámítható. A következetesen tartott napirend sokban hozzájárul ahhoz, hogy a gyermek ne hisztizzen, ha fogat kell mosni, ha itt az ideje az alvásnak, vagy felkelésnek. (ÉS, még szabadidőnk is maradhat)
Legyünk határozottak! Ez nagyon fontos. Nem mogorvák és kiabálósak, hanem határozottak.

Néhány pont, hogy mit kell figyelembe vennünk:

Alvás
Nagyon fontos, hogy kipihent legyen a gyermek. Újszülött kortól figyeljünk oda a megfelelő alvási szokások kialakítására. Ahogy nő, úgy változik az alvás igénye, alvási rituálé.
Ne nézzen este tévét. Nyugodt körülmények között olvassunk esti mesét, énekeljünk, vagy beszélgessünk vele. A szobájában legyen rend estére (ez is a napi rutin része), hogy ne legyen káoszos a körülötte lévő tér. Figyeljük meg, hogy mikor kezd álmosodni, és menjünk is fürödni, aludni. Ne húzzuk az időt, mert átesik a ló túlsó oldalára és akkor lőttek az estének és a nyugodt kelésnek.

Étkezés
Az étkezés idejének meghatározása is fontos, a vércukorszintnek nem tesz jót az egész napos nassolás, de az étkezések között kihagyott sok idő sem. A napi ötszöri étkezés a legoptimálisabb.

Közösen
Legyen együtt töltött minőségi idő. Egy kis társas, rajzolás. Megnyugtatja a gyermeket és a mi lelkünknek is jót tesz. 

Játék
Engedjük játszani, pakoljon szét, kiabáljon, ugráljon.

Rugalmasság
Nem kell megijedni egy kis csúszástól, néha belefér egy-egy fél óra.
Vegyük figyelembe a gyermekünk személyiségét, és ne a magunkét.
Ahhoz, hogy rutinná váljon valami, rendszeresen kell alkalmazni. Ezért fontos a következetesség. Az elején még döcögősen mehet, de utána minden simán, magától megy majd.

Szólj időben. 
Te sem szeretsz csak úgy felpattanni, egy beszélgetést félbehagyni, mert hívnak. Jelezd 5 perccel előtte, mi is következik. 

Kaptunk egy nagy parafatáblát, amit erre fogok alkalmazni. Még csak néhány dolog van készen, de szép lassan végzek vele. Évszakhoz illő dekorációval, a hónapokkal, napokkal, napirenddel.
Most csak ezt a két képet hoztam, de ha elkészül az egész, azt is megmutatom. Nagyon tetszett a kisfiamnak, vasárnap készítettem ezeket, mára már magától nézi, hogy mit csinált már meg, milyen az időjárás, és megmutatja, hogy milyen a jelenlegi hangulata. Készítsetek Ti is hasonlót!


Rozsos Reni



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése