2014. június 8., vasárnap

Gyermeki álmok, vágyak, célok

Tűzoltó leszel s katona...


A gyerekek nagyon kíváncsiak, érdeklődőek. Bár az a ritkább, hogy valaki kiskorában egy szakmára teszi le a voksát, nálunk mégis így van.
Mindent megnézett: busz, vonat, tűzoltók...Tűzoltók? Jaj, nekem. Igen. Bölcsis farsangnál 2 évesen is már tűzoltónak öltözött. Persze mutattam neki mást is: Pék, cukrász, szakács, orvos, tanár, ezermester és még ezer dolgot. De nem tántorított. Ő akkor is tűzoltó lesz. József Attila altatóját is azért szerette hallgatni minden este, mert benne van a "tűzoltó leszel" mondat.
Voltunk többször tűzoltós bemutatón, megnéztük a mentőautókat, rendőrmotort. Imádta.
Itthon szeret segíteni sütni-főzni. Kérdeztem, hogy nem szeretne inkább szakács vagy cukrász lenni? "Jó, lehetek szakács. Itthon sütök főzök, de az utcán tűzet oltok"

Szeret itthon barkácsolni, orvososat játszani, de nem tántorít. Kezdek beletörődni a sorsomba, hogy ez nem egy múló gyermeki szenvedély, hanem tényleg "hivatás-szagú" a dolog.
Ma itt jártunk. Volt tűzmegelőzési bemutató, ott volt a helyünk. DE, most Ő is olthatott tüzet! Jaj, de nagyon tetszett neki! :) Bár, a ruhára azt mondta, hogy"kicsit kényelmetlen, de nem baj, mire nagy leszek megszokom." Nagyon kedvesek voltak. Segítettek öltözni, mosolyogtak minden kicsire.
Ez azért fontos, mert a tavalyi bemutatón egy tűzoltó azt mondta hangosan: "Nem ajánlom ezt a szakmát, éhen halnának." Értem, mindennek van negatív oldala is, de a gyerekek álmaiba ne taposson bele!!!


Felült egy autóra is, ott elbeszélgetett egy tűzoltó bácsival is. Láttam a bácsi arcát, hogy "jaj, ne legyél tűzoltó, nem olyan jó az", de kedvesen beszélgettek, kérdezgette és látta rajta, hogy akármit mondhat, ez a gyerek tűzoltó lesz. Elmondta, hogy létrás autóval fog menni és megmenti a tűzből az embereket.

A tegnapi nap folyamán rengeteg szirénázó autó haladt el tőlünk nem messze. Le kellett menni, hogy lássa, hogy merre mennek a járművek. Egy mentő autót látott, tudta, hogy gyerekért megy. "Biztos tűz van és megsérül egy gyerek"
A tűz Békásmegyer egy 15 emeletes lépcsőházában csapott fel, kigyulladt a kuka. A füst végigszállt az egész lépcsőházon. (Híradóban láttuk) Később láttunk egy mentőt és egy rendőrt is visszafele jönni. "Biztos elkapták a bűnözőt, mert csak bűnöző gyújthatta fel a kukát".

A lényeg: ne akarjuk őket eltéríteni! Mutassuk meg a lehetőségeket. Támogassuk őket. És akármit szeretnének, álljunk mellettük, és legyünk büszkék, hogy ennyire elszántak!

Változhatnak. Változnak. De az álmaikat sosem felejtik el! Ne mondogassuk, hogy "ne álmodozz" "válassz más szakmát" és a többi.

Rozsos Renáta

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése