2014. július 19., szombat

Takarítás gyerekkel

Ha-ha! :)


Itt nem számít, hogy mit lát, de komolyan, hiszen látja, hogy sokat takarítunk, pakolunk, mégsem szívesen követ minket.
Na, jó, ez nem teljesen igaz. Mert míg pici volt, nagyon szeretett porszívózni, felmosni. Most mosogatni. De nézzük meg, mit is tud otthon segíteni a mi csemeténk? Hiszen meg kell szoknia, hogy segíteni kell, segíteni jó, és nem utolsó sorban, ha kilép felnőtt korában az ajtón, hogy nélkülünk folytassa életét, tudni fogja mi a különbség a felmosó és fakanál között...  ;)

Mikor már tud ülni a pici, akkor a kezébe adható mindenféle edény, fakanál, merőkanál. Hadd nézegesse, doboljon velük. Lássa, hogy mi mit csinálunk otthon ezekkel az eszközökkel, és mondjuk is el. "Most a piros lábasba engedünk sok vizet és feltesszük forrni."

Mikor már mászik, tipeg-topog, tudja a porszívót is használni. Ha tudunk, pici seprűt, pici felmosót is szerezzünk be, klassz kis móka együtt takarítani. Fiúk és lányok egyaránt szeretik ezeket a játékokat!
Ha egyedül szeretne takarítani, engedjük. Ne mondogassuk közben, hogy nem jó. Dicsérjük sokat!!!
Kis dobogóval már a mosogatónál is állhat, engedjük műanyag poharakat, tálakat mosogatni egy kis vízzel, szivaccsal.

Később segíthet port törölgetni, ajtót mosni, ruhákat berakni a mosógépbe, elpakolni, porszívózni, mosogatni.
"Persze, segíthet, de nem fog."
Persze, hogy nem sokszor. De mikor mi pakolunk, takarítunk, akkor jegyezzük meg, hogy "milyen jó lenne ha segítene az én nagy fiam, nagy lányom". Utána nagyot lehet majd játszani.

Így néha nekem is van segítségem :) "Jó, de akkor egyedül csinálom!" Beleegyeztem. Elpakolt a szobájában, felporszívózott, felmosott, majd átment a nappaliba, ahol szintén besegített. Megengedtem, hogy a folyosón lévő tükröt is letörölheti, aminek nagyon örült. (ecetes-vizes tisztítót adtam neki, nem vegyszert).
Segített szétválogatni a színes és fehér ruhákat. Amikor lejárt a mosás, kivette a ruhákat és odahozta nekem a szárítóhoz. 5 éves, így a hajtogatást is csinálhatná, de az "nagyon fárasztó már" :)
Egy nadrágot összehajtott és betett a szekrényébe.


Na, ne gondolja senki, hogy ez mindig így van, nem. De néha ilyen lelkes. Akkor engedni kell, sőt, keressünk még munkát nekik.

Máskor meg a háztartási feladatokat be is oszthatjuk, akár kis kártyákat is készíthetünk és aki amit húz, azt kell csinálnia. 

De már az is klassz, ha az összepakolásra rá tudjuk venni őket :) 
Nálunk az az ösztönzés válik be, hogy "mehet a zsákba minden, visszük más gyerekeknek a játékokat, könyveket, mert úgy látszik, nem kell senkinek." "Csak akkor lehet mesét nézni, ha rend van már a szobában" stb.

Az ágyneműhúzásban is tudnak segíteni, ott a cipzárhúzást, gombolást is gyakorolhatja a gyerek.

Ha kiönt valamit ne legyünk mérgesek, velünk is előfordul. "Nem baj, töröld fel, kérlek"

Szép lassan megszokja. Nem állítom, hogy tisztaságmániásak lesznek, de nem is ez a cél. A nyár pedig klassz alkalom, hogy ilyeneket gyakoroljunk. :)

Vidám takarítást!

Reni


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése