2014. július 2., szerda

Könyvajánló: A SZIKRA



„A szikra drámai, gondolatébresztő, szemléletformáló elbeszélés a félelmetes nehézségekkel szembeszálló szeretet és bátorság erejéről, a káprázatos lehetőségekről, amelyek akkor tárulnak föl, ha megtanuljuk, hogyan aknázzuk ki maradéktalanul a minden gyermekben, valamennyiünkben ténylegesen rejtőző képességeket.” – Kristine Barnett: A szikra 



A könyv elején szerepel: Egy anya története a zseninevelésről. Hát, ez tökre nem találó. Nem zsenit szeretne nevelni, hanem lehetőséget ad gyermekének, hogy fejlődjön, éljen. Hisz benne. Fogja a kezét. Ott van vele. Támogatja. Szóval, ez talán marketing fogás, vagy más, de nem igazán zseninevelés.

Még csak a könyv feléhez közeledek, de imádom. Olyan lelkes édesanya visszaemlékezése ez, aki szembe mer menni mindenkivel a gyermekéért, követi a megérzéseit. Egy ÉDESANYA története arról, hogy „szakemberek” csak könyveket magoltak, de elfelejtik az egyéni bánásmódot, nem csak egészséges, de autista gyermekeknél is. Korlátozzák, nem hisznek benne.

Anyukák, leendő anyukák, pedagógusok. Megéri megvenni. 



Egy kis rész a könyvből:


„ Minden szülőnek harcba kell szállnia a gyermekéért, nem csak az autista vagy fejlődési rendellenességekkel küzdő gyermekek szüleinek… Mindannyian átélünk fájdalmat és félelmet, és mindannyiunknak össze kell szednünk a bátorságunkat. Bizony, harcolunk a gyerekeinkért, szeretből harcolunk értük. Azt hiszem, ez a hajlandóság tesz bennünket szülőkké. Amikor szembekerülünk a sok szakértővel (márpedig napjainkban a szülőknek rengeteg szakértővel kell megbírkózniuk), könnyű vállat vonnunk: „Mit értek én ehhez? „…

Kitapasztaltam, hogy anyai megérzésem iránytű, amely az igazi észak felé mutat. Ha figyelmen kívül hagyom , nem juthattam volna eredményre. Azokban az esetekben, ahol a mágnestű eltért attól az iránytól, amerre a szakértők szerettek volna terelni, arra kellett hagyatkoznom, amit az anyai zsigeri ösztönének” nevezek.”

165. oldal

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése