2015. március 1., vasárnap

Hintázni jó!

  A mozgás, az együtt, a kommunikáció...


Mint azt jól tudjuk, a magzati korban a magzatvízben lágyan ring a kicsi. Mikor megszületik, akkor is akarva akaratlanul is ringatjuk. Sőt, ösztönösen igénylik a gyerekek. Még iskoláskorban is hintáznak a széken. Nézzük, miért is jó?





Együtt hintázás alatt a kötődés lesz erősebb. Előfordulhat, hogy a pici az elején fél a hintától. De ez nagyon rövid ideig tart. Fejődik az egyensúlyérzéke, ez is nyújt számára egy fajta biztonságot. (Az egyensúlyozás szerve a belsőfülben van, a hallócsigához kapcsolódó, három dimenzióban álló félkörös csontos ívek formájában. Ezeket belül félig folyadék tölti ki, s ahogy a fejünk mozdul, a folyadékszint úgy ingerli a félkörös ív belsejében lévő ideghártyát, amely eljuttatja a jelzéseit az agy egyensúlyozást és térbeli helyzetet érzékelő központjába.)
A gondolkodási képességet, térben való tájékozódást is fejleszti. Nyilván a mozgáskoordinációra is hatással van, a testképre és irányítására. 



Az ölbeli játékoknak ugyan ilyen fontos szerepeik vannak. Ott is mozog, ring, együtt vagyunk.

Szóval, vegyük ölbe a kicsit, legyen otthon is hintája, (számtalan fajta kapható), menjünk játszótérre amikor csak tehetjük. 

Arról se feledkezzünk meg, hogy közben egy-egy mondókát, dalocskát is el lehet együtt mondani, énekelni. :)

Reni

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése