2015. augusztus 5., szerda

Magyarország Tortája 2015

A Magyarország Tortája 2015. címet idén Szó Gellért salgótarjáni cukrász (D&G Kézműves Cukrászat) alkotása, a Pannonhalmi sárgabarack pálinkás karamelltorta nyerte, míg a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt a Barackos buboréktorta, Vaslóczki Orsolya (Horváth Cukrászda, Budapest) nyerte.


Torta4

Magyarország Tortája a rendkívül zamatos magyar sárgabarack, a mandula, a csokoládé és a karamell kombinációjával alkot harmonikus íz kombinációt, egy kis sárgabarack pálinkával megbolondítva. A süteményt azonban nyugodtan fogyaszthatják gyermekek is, hiszen a pálinkának csak a finom zamatát fogják érezni.

Pannonhalmi sárgabarack-pálinkás karamelltorta
Pannonhalmi sárgabarack-pálinkás karamelltorta




Idén először női versenyző, Vaslóczki Orsolya „Barackos buboréktortája” nyerte a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt, amelyet az Egy Csepp Figyelem Alapítvány minden évben a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével együtt ír ki. Az édesség hozzáadott cukor, fehér liszt, mesterséges adalékanyag és tartósítószer nélkül készült. A győztest a Magyarország Tortájával, a Honvédség Tortájával és az augusztus 20-i ünnepi programok ismertetésével együtt hirdették ki az Országházban, a nagyközönség először augusztus 20-án és 21-én, Budapesten, a Magyar Ízek Utcáján kóstolhatja meg.


A „Barackos buboréktorta" illeszkedik a magyar ízvilághoz. A sárgabarack karakteres íze a diókrémmel és a piskótában fellelhető pirított dióval harmóniát alkot. A meglepetés erejével hat a roppanós csokoládéréteg, de a kreáció legeredetibb eleme a torta tetején látható díszítés, melyet légpárnás fóliával formázott buborékmintásra a cukrász. A torta erről kapta a nevét. 

Barackos buboréktorta
Barackos buboréktorta

Nándori László különdíjakat is kiosztott. Mivel a díjazott cukrászok valamennyien nők voltak, a korábbi győztes cukrász a szakma férfi képviselőinek azt üzente: "jövőre kössék fel a kötényt".

 








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése